SEO voor Schildersbedrijven: #eindelijkopnummer1

SEO voor schildersbedrijven: wat is het en wat kan het voor uw bedrijf betekenen? SEO is de afkorting van Search Engine Optimization. Search Engine Optimization betekent letterlijk vertaald: Zoek Machine Optimalisatie. En dat is het ook wat het betekent: SEO gaat om de kennis en ervaring om te zorgen dat een website zo hoog mogelijk in Google, Bing of Yahoo komt. Nu is in Nederland Google nog steeds veruit de grootste zoekmachine, dus in Nederland zou je zelfs kunnen spreken van Google Optimization. Op desktop valt het nog ‘mee’: 91% van de zoekopdrachten gaat via Google. Maar op tablet en smartphone is Google pas echt de baas met een marktaandeel van rond de 98%.

Stappen voor SEO voor schildersbedrijven

Welke stappen moet u dan zetten om hoog in Google te komen? Een heleboel trucs werken al niet meer: Google past haar zoekmachine iedere dag (!) weer aan om te zorgen dat de resultaten relevant zijn en blijven voor de gebruiker. Om een voorbeeld te noemen: er is een tijd geweest dat de zoekterm ‘poesje’ leidde tot resultaten met naakte dames. De sexindustrie was namelijk de eerste die ontdekte hoe SEO echt werkte en haar websites daarop ging aanpassen. Wellicht is dat een keer grappig, maar het leidde er op een gegeven moment toe dat gebruikers weggingen bij Google of bijvoorbeeld hun kinderen niet meer hun gang lieten gaan bij het zoeken naar onderwerpen voor een spreekbeurt. Maar nu is dat niet meer zo: POESJE.

Stap 1: aanmelden bij zoekmachines en lokale vermeldingen

De eerste stap, het aanmelden bij Google en bij lokale vermeldingswebsites heb ik vrij uitvoerig beschreven in dit artikel: Als schilder gevonden worden op Google. Kort omschreven komt stap 1 neer op het volgende: je schildersbedrijf aanmelden bij de zoekmachines en je bedrijf aanmelden bij de websites met lokale vermeldingen.

Stap 2: zorg dat je website in orde is

Een slechte website zal nooit goed gevonden worden. Steeds meer zoekmachines zoals Google en Bing, maar ook social media ‘bekijken’ een website op de technische kwaliteit. Dat wil zeggen: zaken als veiligheid, netheid van programmeren, de juiste comprimering en snelheid. Er bestaat een aantal testen om dat uit te zoeken, maar veruit de beste vind ik die van Google zelf. Je vind deze hier. Binnen een uur ontvang je een uitgebreid rapport, dat je bijvoorbeeld door kunt sturen naar de website-bouwer. Kom je er niet uit, neem even contact op:

    Verder: installeer Google Analytics op je website! Mocht je twijfelen waarom, lees dan vast even stap 5.

    Stap 3: het uitzoeken van Keywords voor SEO voor schildersbedrijven

    Stap 3 is ingewikkelder: verzin zoekwoorden waarop jij met jouw bedrijf gevonden wil worden. Sla deze op in Excel of Google Sheets. Een voorbeeld: je bent als schildersbedrijf actief in Rotterdam. Uiteraard wil je dan gevonden worden op ‘schildersbedrijf Rotterdam’. Ik adviseer je ook de verschillende wijken op te nemen. Zo gaan je gewenste zoekwoorden al enorm toenemen. Kijk bijvoorbeeld ook goed naar de aanvullingen en suggesties waar Google zelf al mee komt. Ook deze kun je, mits ze ergens op slaan natuurlijk, opnemen in je database met zoekwoorden voor schildersbedrijven. Uiteraard is er al een aantal keywords waarop ieder schildersbedrijf gevonden wil worden. Deze keywords heb ik al voor je uitgezocht, inclusief zoekvolumes per maand erbij.

    Schilder 124013
    Schildersbedrijf 44853
    Binnenschilder 3081
    Winterschilder 2919
    Huisschilder 1674
    Goedkope schilder 1308
    Buitenschilder 1246
    Poolse schilder 495
    Vakschilder 416
    Gediplomeerd schilder 0
    Betrouwbare schilder 0

    Schilder is het meest gezocht, maar dit zal beïnvloed worden door het zoeken op bijvoorbeeld ‘Nick Schilder’ en ‘Schilder Rembrandt’ enzovoorts. Opvallend vind ik de lage volumes voor gediplomeerd schilder en betrouwbare schilder. Kennelijk zoeken mensen liever op ‘Goedkope schilder’ dan op ‘Betrouwbare schilder’. Houd rekening met dat soort voor u onbegrijpelijke zaken!

    Stap 4: SEO-content maken

    Op basis van de bepaalde keywords in de vorige stap, is de volgende stap: content maken. SEO-content wel te verstaan. Wederom een voorbeeld met Rotterdam: als je als schildersbedrijf vooral actief bent op Zuid, maak dan per wijk een stukje op je website. Dus bij Charlois (uit te spreken als Saarloos, voor de niet-Rotterdammers) schrijf je een verhaal waar de zoekterm in voorkomt, liefst meerdere keren. Vergeet niet dat er meerdere spreek- en schrijfwijzes gebruikt worden! Of dat er soms verschillende namen in omloop zijn, zoals in Amsterdam Bijlmer en Zuidoost voor dezelfde wijk gebruikt worden. De naam hangt dan af van degene die de betreffende wijk noemt.
    Heb je eenmaal content geplaatst, verspreid dit dan ook via je social media. Want alleen op je website plaatsen levert geen verkeer op. En als je geen verkeer hebt, weet Google niet dat het interessant is.

    Stap 5: analyseren, bijsturen en adverteren

    De laatste stap is via Google Analytics en Google Search Console bijhouden of je gevonden wordt. Google Analytics kan je vertellen of er mensen op je website komen, hoe lang ze blijven, wat ze bekijken, of ze al eerder geweest zijn enzovoorts. Belangrijk is in ieder geval te kijken naar je bounce-percentage en de gemiddelde tijd die mensen blijven. Is je bounce-percentage hoog en de gemiddelde tijd laag, zal je niet omhoog klimmen in Google. Kennelijk heb je dan namelijk oninteressante content gemaakt. Er zijn overigens meer oorzaken mogelijk.
    Ga je klimmen, heel goed! Dan wordt het tijd om advertenties te gaan plaatsen! Alle investeringen in je SEO kunnen nu omgezet worden naar SEA, oftwel Search Engine Advertising. Tip: ga sowieso op je eigen bedrijfsnaam adverteren! Dan ben je daar in ieder geval de beste! Want op je eigen bedrijfsnaam moet je sowieso op nummer 1 staan. Kom je er niet uit? Social Paint helpt je graag verder! Bijvoorbeeld met de gratis dienstverlening. Maar je kunt je vraag ook gewoon hieronder stellen. Ik neem dan binnen een werkdag contact met je op.

      Uw e-mail

      Uw bericht

      Wil je nog meer weten van SEO voor schildersbedrijven? Google schreef er een zeer uitgebreide, Nederlandstalige handleiding voor: 32 bladzijden vol met SEO, voor iedereen met interesse in SEO!

      Delen? Graag!