Foto’s zijn een zeer aantrekkelijke manier om je schilderwerk onder de aandacht te brengen. Gelukkig delen steeds meer schilders hun plaatjes van prachtig schilderwerk via social media of hun eigen website. Social Paint heeft een aantal tips verzameld:
Beste Foto’s als schilder: de tips voor en tijdens het fotograferen:
- Maak voor en na foto’s en zorg dat deze naast, boven of onder elkaar staan. Zo wordt heel duidelijk hoeveel mooier jouw schilderwerk de omgeving maakt.
- Een vooraf-foto mag best bij wat minder weer genomen worden, maar een achteraf foto moet met mooi licht genomen worden! Dus in ieder geval zonnig en zelfs het liefst ochtend- of avondlicht. Dit soort licht zorgt voor hele mooie, sferische foto’s.
PS: het kan zelfs een tip zijn om de vooraf foto’s bij slecht weer te nemen. Kijk maar eens naar de Tell Sell reclames bij voor en na: ander licht, andere uitstraling. Of gebruik filters. - Toestemming: vraag erom! Zeker als bijvoorbeeld het huis van de buren ook op de foto komt. Wellicht leidt het praatje ook nog tot nieuw werk.
- Richting van het licht: heel belangrijk, kijk maar eens naar de voorbeelden.
Prachtig weer, toch een slechte foto. Zelfde object, goed licht. Het onderwerp oogt al veel beter. Opruimen
- Ruim goed op voordat je een achteraf-foto neemt. Vaak zie je het zelf niet meer (beroepsblindheid), maar foto’s waar nog emmers of blikken verf, afplaktape, afdekmateriaal opstaan ogen voor de consument, klant of potentiële klant slordig. Terwijl je juist zo je best doet om géén slordige indruk achter te laten…
Ja, dit was ook een tussendoor foto en het zijn geen professionals. Maar kijk eens hoe slordig het oogt. Experimenteer!
- Experimenteer, zeker binnen, altijd met wat meer foto’s. Met flits aan, flitser juist uit. Beslis pas thuis of op kantoor welke foto’s je gaat gebruiken.
- Heb je een echte mooie camera aangeschaft? Lees de gebruiksaanwijzing eens goed door en experimenteer! Maak jij juist vooral foto’s met je mobiele apparaat? Let dan bij de keuze voor een nieuwe telefoon op de camera-eigenschappen. Daar zitten soms hele grote verschillen tussen waardoor het met sommige telefoons bijna onmogelijk is echt goede foto’s te maken.
- Compositie is heel belangrijk en daar ga je beter in worden als je meer foto’s maakt:
Het schilderwerk ziet er niet uit en toch is het een mooie foto. - Als je foto’s beter worden, kan het handig zijn om een watermerk toe te voegen. Zou je denken… Maar in de praktijk maak je je mooie foto’s alleen maar lelijk. Wil je volledig eigenaar blijven van jouw foto’s? Dan moet je ze niet online publiceren. Geldt overigens voor alle ‘content’. Mijn content mag je delen zoveel je wil, dus ga vooral je gang! Die knoppen zitten er niet voor niets!
Beste Foto’s als schilder: de tips om online foto’s te delen:
- Ieder medium heeft zijn eigen ‘ideale maten’. Op LinkedIn publiceerde ik hier al eens over.
- Plaats niet teveel foto’s, kies per project de beste foto’s. Een eindeloze rij foto’s wordt alleen bekeken door mensen die tijd teveel hebben. En dat zijn als het goed is niet jouw klanten.
- Deel je foto’s in naar categorieën: binnenwerk, buitenwerk, maar ook voordeur, bungalow, galerijflats enzovoorts. Zo vergroot je de kans dat een potentiële klant die foto ziet van het werk waar hij of zij naar op zoek is.
- Ben je als bedrijf in een bepaaalde categorie heel goed en wil je daar vooral in verder? Plaats dan alleen maar foto’s van dat soort werk. De wereld zal jouw bedrijf gaan beschouwen als een autoriteit op dat gebied.
- Geef je foto’s goede namen: zo worden ze beter doorzoekbaar voor de zoekmachines zoals Google.
- Plaats tekst bij je foto’s! Zo kunnen potentiële beter zien waar een foto over gaat. En Google ook trouwens!
Beste Foto’s als schilder: bonustips
En de bonustips zijn:
- Let op de veiligheid! Tijdens het nemen van de foto, maar ook wat er op de foto staat! Zit die schor op de steiger goed? Draagt de schilder PBM’s en werkschoenen? Zit die timmerman wel gezekerd in de hoogwerker?
- Wees kritisch op je eigen foto’s, anderen zijn dat ook namelijk! Als er kritisch op gereageerd wordt, blijf vriendelijk en rustig. De rest van de wereld kan meelezen namelijk
Succes om de beste foto’s als schilder te maken!
Lees ook: het belang van reviews voor Google.