De 4 P’s van Marketing

De 4 P’s waaronder de Prijs van schilderwerk.

Als je kijkt naar de klassieke marketing mix bestaat deze uit 4 P’s:
Product
Plaats
Prijs
Promotie

En over Prijs en Product is al meer dan genoeg geschreven. Bij Product handelt het inderdaad om de kwaliteit van uw werkzaamheden, maar ook om de kwaliteit van uw dienstverlening. De Prijs is belangrijk, maar, behalve bij inschrijving op prijs, nooit de enige factor van belang. En is dat wel zo, dan hebt u het verkeerd gedaan.

2 P’s

Er zijn nog twee P’s, namelijk Plaats en Promotie. Plaats gaat om de plek van uitvoering, maar ook de plaats van distributie. Nee, een bedrijfspand of woonwijk kun je niet verplaatsen. Het is wel mogelijk om te kijken welke onderdelen op een andere plaats behandeld kunnen worden. Of kan u uw schilderwerk ook aanbieden op een plaats waar u nog niet zo veel werk hebt, maar die wel goed bereikbaar is? Zo gaat u al creatiever tegen uw dienstverlening aankijken. Hebt u bijvoorbeeld een hoogwerker in eigen bezit, kunt u Plaats zien als de plek van uitvoering. En u kunt met een hoogwerker in eigen bezit gegarandeerd bepaalde plaatsen het voordeligst (andere P!) bereiken. Maar dan moeten uw potentiële klanten wel weten dat u dat met eigen hoogwerker voordeliger kunt. En zo komen we op de laatste P.

Promotie

En dan kom ik op de laatste P: Promotie. Hoe komt het dat de meeste mensen Coca Cola blijven kopen? Het is een van de duurste varianten van de met cafeïne en suiker verrijkte drank. Kennelijk is het dit merk gelukt in uw brein een plaatsje te vinden waardoor we dit drankje niet associëren met teveel suiker, zuur en cafeïne, maar met geluk, zon en wat al niet meer positief. Het klopt dat niet iedereen dit doet. Zo ontstaat er markt voor: goedkope cola, biologische cola maar ook voor tonic, bitter lemon en sinas. Of vergelijk het eens met auto’s: er zijn veel meer mensen die een BMW of een Tesla willen rijden dan dat er kunnen betalen. Knap toch?

Prijs van schilderwerk
De 4 P’s van Marketing met een aantal kenmerken erbij. Veel kenmerken zijn erg markt- en productgebonden en kunt u dus zelf aanvullen.

Markt

Zoals u in het figuur hierboven kunt zien wordt uw markt bepaald door uw eigen 4 P’s. Dus als het bij u altijd over de prijs gaat, hebt u de andere zaken niet goed aangepakt. Oftewel: als een potentiële klant u belt of, nog beter, mailt voor ‘een prijsje’, zorg dan dat u een verzorgd maar duidelijk antwoord klaar heeft. Wellicht het volgende: ‘de ervaring leert dat wij nooit de laagste prijs afgeven ten opzichte van sommige collega’s. De ervaring leert ook dat wij wel zeer tevreden klanten hebben die onze eerlijke, betrouwbare aanpak waarderen. Hebt u interesse in een offerte van een betrouwbaar en vakkundig bedrijf, vernemen wij graag uw telefoonnummer zodat wij een afspraak met u kunnen maken. Bent u echt op zoek naar de allerlaagste prijs, adviseren wij u de werkzaamheden zelf uit te voeren. Dan bent u namelijk altijd het goedkoopst uit.’

Om een bekend merk te citeren: ‘Durft U het aan?’ Ik ben benieuwd!

 

Delen? Graag!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.