Facebook als vervanger voor je website?

Facebook: het nieuwe Hyves?

Het is geen 1 april grap. Het is ook niet waar. Maar een heleboel zelfstandig ondernemers schrikken zich een hoedje als Facebook wel het nieuwe Hyves zou zijn en ten onder zou gaan. Ik zie vreselijk veel ondernemers die zich alleen maar online presenteren via Facebook. Het is vrij eenvoudig om op te zetten, eenvoudig om bij te houden en de sociale component is direct aanwezig. Is het dan nog wel nodig om een website te hebben?

Voordelen van alleen een Facebook-pagina

Er zijn legio voordelen te noemen aan het hebben van een Facebook-pagina als bedrijf. De volgende 5 springen het meest in het oog:

  1. Facebook is gratis, geen kosten om op te zetten of te hosten.
  2. Facebook is bekend: de meeste mensen hebben al ervaring met posten, foto’s uploaden enzovoorts.
  3. Facebook biedt bedrijven steeds meer mogelijkheden.
  4. Facebook is direct een sociale, interactieve manier om met klanten in contact te komen en te blijven.
  5. Facebook insights is erg makkelijk te gebruiken en al beschikbaar vanaf 30 likes

Zijn er dan geen nadelen? Als groot bedrijf kun je niet serieus genomen worden zonder website. Wil je echt serieus genomen worden als bedrijf, zal je simpelweg een moderne, up-to-date website moeten hebben.

Andere nadelen van alleen een Facebook-pagina

Zijn er nog meer nadelen aan het alleen maar gebruiken van Facebook?

  1. Facebook bepaalt alles: wie jouw updates en foto’s ziet, wat de gebruiksvoorwaarden zijn, hoeveel bandbreedte je mag gebruiken, hoe groot je foto’s mogen zijn enzovoorts, enzovoorts.

Ja, ik noem er opzettelijk maar één. Maar wel een zeer belangrijk nadeel van Facebook. Ik ken werkelijk geen één ondernemer in het schildersvak die zijn volledige inkoop doet bij één leverancier. Want dan zou die leverancier toch maar eens alles kunnen gaan bepalen. En met de online presentatie doe je dat wel met je bedrijf?

Facebook als vervanger voor je website?
Geen Hyves, geen geld…

Facebook in plaats van website?

Naar mijn mening kan je bedrijf niet zonder website als je tenminste serieus voor vol wil worden aangezien. Ik heb in eerdere blogs al aangegeven wat het belang van Facebook kan zijn, ook voor grotere bedrijven, maar dat betekent niet dat je bedrijf zonder website kan. Alleen al niet omdat je je dan afhankelijk maakt van de grillen van je leverancier. Je online communicatie leverancier….

Delen? Graag!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.